Met o.a. het kwartaalbericht, de haalbaarheidstoets, het blog en ander pensioennieuws.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 | online lezen | afmelden
Algemeen pensioenfonds KLM
 
juli 2018
 
 
Kwartaalbericht tweede kwartaal 2018
Aan het einde van het tweede kwartaal van 2018 zien we een lichte verbetering van de financiële positie van het pensioenfonds en een bescheiden positief rendement ten opzichte van het eerste kwartaal. De beleidsdekkingsgraad steeg naar 117,4% en het beleggingsredement was 1,4%. Wat er nog meer speelde in het tweede kwartaal, leest u in het kwartaalbericht. 
 
Bescheiden verbetering
Met de vakantie in zicht maken Arend de Jong en Hans de Roos de balans op van het eerste half jaar. De vicevoorzitters zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij in hun nieuwe blog.

Het verder optimaliseren van het beleggingsbeleid is in deze periode een belangrijk thema voor het bestuur. Verder heeft het bestuur een externe bestuurder en leden voor de Raad van Toezicht geselecteerd. 
 
Jaarlijkse haalbaarheidstoets uitgevoerd
Het Algemeen Pensioenfonds KLM heeft kort geleden de voorgeschreven haalbaarheidstoets uitgevoerd. De haalbaarheidstoets geeft inzicht in de samenhang tussen de financiële opzet en het verwachte pensioenresultaat.

Uit de toets blijkt dat het verwachte pensioenresultaat 97,5% ruimschoots blijft boven de ondergrens van 90% die in afstemming met sociale partners is vastgesteld. Ook de maximale afwijking van de verwachte ondergrens bleef met 29,5% ruimschoots binnen de vastgestelde maximale afwijking van 35%.
 
Nieuwe zittingstermijn verantwoordingsorgaan
Per 1 juli hebben de verenigingen van werknemers en pensioengerechtigden en KLM de leden voor de nieuwe zittingstermijn benoemd.

Het verantwoordingsorgaan (VO) beoordeelt elk jaar het beleid van het bestuur en adviseert onder andere over de eigen inrichting, intern toezicht en communicatiebeleid. Het oordeel van het VO leest u in het jaarverslag.

 
Omrekenfactoren van invloed op UPO-bedrag
Na verzending van de UPO’s eind juni komt de volgende vraag meerdere keren voorbij: ‘Hoe kan het dat het opgebouwde pensioen op mijn UPO dit jaar lager is dan het bedrag dat vorig jaar op mijn UPO stond?’

We begrijpen de verwarring, maar toch is dit simpel te verklaren. Dat het bedrag soms lager uitvalt op het UPO, heeft te maken met de omrekenfactoren. Omrekenfactoren worden gebruikt om het pensioen dat is opgebouwd met verschillende pensioenrichtleeftijden om te rekenen naar één pensioenleeftijd: de AOW-leeftijd. De meeste deelnemers aan de pensioenregeling hebben namelijk pensioen opgebouwd met verschillende pensioenrichtleeftijden (63, 65, 67 en 68). De omrekenfactoren zijn onder andere gebaseerd op de stand van de rente en de levensverwachting en kunnen elk jaar veranderen. Daarom kan een berekening die is gemaakt met de factoren van vorig jaar anders uitpakken wanneer de berekening wordt gemaakt met de factoren van dit jaar.
 


Veel animo voor de UPO-stands
Afgelopen maand stonden we op diverse locaties van KLM met onze UPO-stand. Bij een UPO-stand kunt u terecht met al uw pensioenvragen. Onze pensioenspecialisten stonden in totaal 250 medewerkers te woord.

'Ik ben uitstekend geholpen. Je zit toch met veel vragen. Kan ik eerder stoppen met werken? Maar vooral; wat voor invloed heeft dat op mijn pensioen? Dat is me nu duidelijk. Het valt alles mee!' Aldus een medewerker van gebouw 425.

In september komen we weer langs met onze UPO-stand. Houd onze website goed in de gaten voor de locaties en data! 
 
Facebook   Twitter
  Mijn KLM pensioen   Stuur door
 
Algemeen pensioenfonds KLM
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd vanuit een automatische mailbox. Uw reactie op deze nieuwsbrief wordt daarom niet gelezen. Heeft u vragen of opmerkingen? Kijk dan op www.klmgrondfonds.nl of neem contact met ons op, tel. (020) 426 62 10 of mail naar pensioenservice@klmgrondfonds.nl. We helpen u graag verder.
Bekijk ons privacybeleid om meer te weten te komen over hoe wij met uw gegevens omgaan.