Op een mooi nieuw jaar!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 | online lezen | afmelden
Algemeen pensioenfonds KLM
 
januari 2018
 
 
2017 goed afgesloten
Het pensioenfonds heeft op financieel gebied een positieve ontwikkeling doorgemaakt in 2017. De nominale dekkingsgraad is flink gestegen en daardoor de beleidsdekkingsgraad ook. Hierdoor hebben we uw pensioen per 1 januari 2018 gedeeltelijk kunnen indexeren.

Eind december 2017 was de beleidsdekkingsgraad 115,3%. De vereiste dekkingsgraad was 124,5%, dus het fonds heeft nog een reservetekort.

De financiële ontwikkelingen in het laatste kwartaal van 2017 kunt u lezen in het kwartaalbericht op de website.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Op een mooi nieuw jaar!
De vicevoorzitters schrijven in hun nieuwste blog over de goede afronding van 2017. Ze leggen uit wat de wijzigingen in het beleggingsbeleid precies betekenen, en waarom de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Ook kijken ze alvast vooruit naar het eerste kwartaal van 2018. Op de planning staat onder andere gevolg geven aan het onderzoek van De Nederlandsche Bank naar de robuustheid van de pensioenadministratie.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Pensioenrichtleeftijd is 68 jaar
We hebben u eerder geïnformeerd over de stijging van de pensioenrichtleeftijd. Sinds 1 januari 2018 geldt een pensioenrichtleeftijd van 68 jaar.

Dit betekent niet dat u pas op uw 68ste met pensioen kunt. Uw feitelijke pensioendatum kunt u nog steeds zelf kiezen. U kunt op z'n vroegst vanaf 55 jaar met pensioen, en uiterlijk op uw AOW-leeftijd. Deze ligt op dit moment nog lager dan 68 jaar. Uw pensioen wordt altijd omgerekend naar uw feitelijke pensioendatum.

Lees het hele nieuwsbericht op de website
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Gaat u op of kort na 1 juli 2018 met pensioen?
Door nieuwe omrekenfactoren (per 1 juli 2018) kan uw pensioenuitkering anders worden dan u eerder in de pensioenplanner hebt gezien.

Wat zijn omrekenfactoren?
Omrekenfactoren, ook wel actuariële factoren of flexfactoren genoemd, worden gebruikt om uw pensioen te berekenen. Bijvoorbeeld als u eerder met pensioen gaat, als u kiest voor eerst een hoger en daarna een lager pensioen of als u kiest voor uitruil van ouderdomspensioen in nabestaandenpensioen of andersom.
Wij gebruiken de omrekenfactoren ook om het pensioen met verschillende pensioenleeftijden om te rekenen naar uw pensioendatum. Lees hier hoe dat precies zit.

De omrekenfactoren wijzigen jaarlijks per 1 juli.

Gaat u op of kort na 1 juli 2018 met pensioen? Dan kan het gunstig zijn om iets eerder met pensioen te gaan. Kijk in MijnKLMPensioen welke pensioendatum voor u haalbaar en interessant is. En bespreek met HR KLM of dat mogelijk is voor u.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Hoe staat het met uw goede voornemens?
De eerste maand van 2018 zit er alweer op. Weet u nog wat uw goede voornemens waren? Misschien hebt u zich wel voorgenomen om eens goed in uw pensioen te duiken. Doe dat dan nu meteen!

Log met uw DigiD in op MijnKLMPensioen en zie meteen de meest actuele stand van uw opgebouwde pensioen. 

De pensioenplanner is bijgewerkt met alle wijzigingen van 2018, behalve de pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. Verder is het nu ook mogelijk om in MijnKLMPensioen vooraf te zien wat het voor uw pensioen betekent als u kiest voor een van de twee cao-regelingen ‘deeltijd werken voorafgaand aan pensioen’.

Het is goed om minstens 1 keer per jaar uw pensioensituatie te bekijken, zodat u tijdig kunt besluiten om eventueel bij te sparen of bij te verzekeren.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Life event: uit elkaar
Er zijn verschillende grote gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op uw pensioen. Scheiden is daar een van. Als u uw relatie beëindigt, of u nu samenwoonde of getrouwd was, heeft dat gevolgen voor uw opgebouwde pensioen. Hierbij zijn er verschillende regels voor nabestaandenpensioen en ouderdomspensioen. Op de website hebben we dit allemaal uitgebreid en duidelijk voor u beschreven.

Is uw relatie kort geleden beëindigd? Lees dan de informatie op de website goed door. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met pensioenservice.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Facebook   Twitter
  Mijn KLM pensioen   Stuur door
 
Algemeen pensioenfonds KLM
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd vanuit een automatische mailbox. Uw reactie op deze nieuwsbrief wordt daarom niet gelezen. Heeft u vragen of opmerkingen? Kijk dan op www.klmgrondfonds.nl of neem contact met ons op, tel. (020) 426 62 10 of mail naar pensioenservice@klmgrondfonds.nl. We helpen u graag verder.