Nieuws van uw pensioenfonds
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
  |  online lezen  |  afmelden
 
Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel
december 2017
 
 
 
Fijne feestdagen
Net voor de feestdagen ontvangt u van ons het laatste nieuws van dit jaar van uw pensioenfonds. Een jaar waarin wij vooral veel nieuws brachten over uw vernieuwde pensioenregeling.

Allereerst wenst het bestuur u allemaal gezellige kerstdagen en een mooi 2018.
 
 
 
 
 
Indexatiebesluit 2018
Op basis van de financiële situatie eind november heeft het bestuur besloten de pensioenen (basis en NAP) van gepensioneerden en ex-deelnemers van KLM/KLC te verhogen met 0,3%.

Gezien de KLM loonronde van 0%, is de indexatie voor de opgebouwde pensioenen (basis en NAP) van actieve deelnemers 0%. 
Lees het webbericht over indexatie 2018
 
 
 
 
 
Uw pensioen in 2018
Betaaldata 2018: u ontvangt uw pensioenuitkering op de 27ste van elke maand. Als de 27ste in het weekend valt, dan op de vrijdag vóór dat weekend. In december ontvangt u uw pensioenuitkering op de 19de.

Pensioenspecificatie 2018 en jaaropgave 2017: eind januari ontvangt u uw pensioenspecificatie van januari 2018 en tegelijk ook uw jaaropgave 2017.

Wijzigingen in belastingtarieven: de belastingtarieven veranderen elk jaar. Aan de hand van deze tarieven berekent het pensioenfonds de bedragen die op uw pensioenuitkering worden ingehouden. Veranderingen in de belastingtarieven kunnen daarom van invloed zijn op uw netto pensioenuitkering. Welk belastingtarief voor u geldt, kunt u zien op de website van de Belastingdienst.
Lees meer over pensioen ontvangen
 
 
 
 
 
Beleidsdekkingsgraad verder omhoog
De financiële positie is opnieuw verbeterd. De beleidsdekkingsgraad is eind november gestegen naar 113,1%. Dat is positief, maar het moet beter. Als er precies genoeg geld is om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen, dan is de dekkingsgraad 100%. Omdat de toekomst onzeker is, moet het pensioenfonds een extra buffer hebben van 27,7%. Zo zorgen we ervoor dat we ook bij financiële tegenvallers iedereen een pensioen kunnen uitbetalen.
Lees meer over de financiële positie
 
 
 
 
 
Premies partnerverzekering 2018

Bij KLM/KLC is uw partner, als u overlijdt, standaard verzekerd van een partnerpensioen en een Anw-hiaatpensioen, behalve als u daarvan afgezien hebt. 

De premie voor het partnerpensioen
(FPP: pensioenuitkering zolang uw partner leeft)
blijft in 2018 1,6% per maand.
De premie voor het Anw-hiaatpensioen (extra pensioenuitkering tot de AOW-leeftijd van uw partner) wordt € 21,40 (was € 20) per maand. Omdat het Anw-hiaatpensioen voortaan meebeweegt met de toekomstige AOW-leeftijd van uw partner is de premie hoger geworden.

Pensioen voor partner en kinderen
 
 
 
 
 
Wettelijke pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar: opbouwpercentage omlaag
De wettelijke pensioenrichtleeftijd stijgt per 1 januari 2018 naar 68 jaar. Wij moeten deze pensioenrichtleeftiijd gebruiken om uw pensioenopbouw en de premie te berekenen. De leeftijd waarop u in onze pensioenregeling met pensioen kunt gaan is 60 jaar. Omdat de overheid grenzen stelt aan pensioenopbouw, kunt u vanaf 1 januari 2018 iets minder pensioen opbouwen:
  • voor iedereen in de eindloonregeling: 1,17% (was 1,20%).
  • voor iedereen in de middelloonregeling: 1,33% (was 1,36%).
De belastingdienst moet deze nieuwe percentages nog definitief goedkeuren.
 
 
 
 
 
Gaat u volgend jaar met pensioen? Bekijk tijdig uw keuzes in MijnKLMPensioen
Uw pensioenregeling biedt diverse keuzemogelijkheden, zoals eerder of later met pensioen gaan en ouderdomspensioen ruilen voor meer partnerpensioen.

Voor het berekenen van elke keuze – anders dan de standaardkeuze uit het reglement – gebruikt het pensioenfonds omrekenfactoren. Die zijn gebaseerd op onder meer rentestand en levensverwachting.

Per 1 juli 2018 wijzigen de factoren. Vanaf 1 februari 2018 houdt de Pensioenplanner rekening met deze nieuwe factoren.

Gaat u rond juli 2018 met pensioen? Check dan in februari MijnKLMPensioen. In sommige gevallen kan het gunstig zijn om iets eerder met pensioen te gaan. Bespreek in dat geval met HR KLM of dat mogelijk is voor u.
Check de Pensioenplanner via MijnKLMPensioen
 
 
 
 
 
Afspraak met pensioenmentor
Hebt u vragen over uw pensioensituatie? Kom naar het pensioenspreekuur. Op woensdag en donderdag
van 9.30-10.30 uur en van 10.45-11.45 uur. Bel of mail voor een afspraak op 020 426 62 30 of pensioenservice@klmcabinefonds.nl.
Vragen? Wij helpen u graag
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pensioenfonds KLM cabinepersoneel
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd vanuit een automatische mailbox.
Uw reactie op deze nieuwsbrief wordt daarom niet gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen?
Kijk dan op mijn.klmcabinefonds.nl of neem contact met ons op, tel. (020) 426 62 30 of mail naar pensioenservice@klmcabinefonds.nl. We helpen u graag verder.