Uw pensioen wordt verhoogd per 1 januari 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 | online lezen | afmelden
Algemeen pensioenfonds KLM
 
december 2017
 
 
Fijne feestdagen!
Het bestuur van uw pensioenfonds wenst u en uw dierbaren fijne feestdagen en een voorspoedig 2018 toe.

Via deze NWSflits ontvangt u het laatste nieuws van 2017.
 
Uw pensioen wordt verhoogd
per 1 januari 2018
De financiële positie van het pensioenfonds is eind 2017 goed genoeg om de pensioenen te verhogen (indexeren). De pensioenen van actieve deelnemers worden verhoogd met 0,35% en die van gepensioneerden en gewezen deelnemers met 0,45%. 
  
Bij het indexeren van pensioenen moet het fonds zich aan wettelijke regels houden. Het pensioenfonds mag gedeeltelijk indexeren als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110% en mag volledig indexeren vanaf een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 125%.

De beleidsdekkingsgraad was eind november 2017 gestegen naar 114,6%. Dat betekent dat er ruimte is om gedeeltelijk te indexeren. 
Voor actieve deelnemers geldt als maatstaf de loonindex (1,00%) en voor gepensioneerden en gewezen deelnemers de prijsindex (1,30%). Er is met 35% van de maatstaf geïndexeerd.
 
Op de website vindt u meer informatie over het indexatiebeleid.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar
De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen jaren gestegen. Daarom verhoogt de overheid de pensioenrichtleeftijd vanaf 2018 verder naar 68 jaar.

Bij Algemeen Pensioenfonds KLM geldt vanaf 1 januari 2018 ook een pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is een rekenleeftijd. Dat betekent dat we uw pensioenopbouw vanaf 1 januari 2018 berekenen alsof u vanaf 68 jaar met pensioen gaat. 

Uw feitelijke pensioendatum kunt u nog steeds zelf kiezen. U kunt op z'n vroegst vanaf 55 jaar met pensioen, en uiterlijk op uw AOW-leeftijd. Deze ligt op dit moment nog lager dan 68 jaar. Uw pensioen wordt altijd omgerekend naar uw feitelijke pensioendatum.

Het opbouwpercentage wijzigt niet. De wijziging heeft geen invloed op het pensioen dat u vóór 1 januari 2018 hebt opgebouwd.
 
Omrekenfactoren wijzigen per 1 juli 2018
We gebruiken omrekenfactoren om uw pensioen te berekenen. Bijvoorbeeld als u eerder met pensioen gaat, als u kiest voor eerst een hoger en daarna een lager pensioen of als u kiest voor uitruil van ouderdomspensioen in nabestaandenpensioen of andersom.
Deze factoren wijzigen per 1 juli 2018. Hierdoor kan uw pensioenuitkering anders worden dan u eerder in de pensioenplanner hebt gezien.
 
Gaat u op of na 1 juli 2018 met pensioen? Kijk dan in MijnKLMPensioen* wat deze wijziging voor uw pensioen betekent. In sommige gevallen kan het gunstig zijn om iets eerder met pensioen te gaan. Bespreek ook altijd met HR KLM of een eerdere pensioendatum voor u mogelijk is.

*Let op: deze wijziging is naar verwachting begin 2018 in de pensioenplanner verwerkt.
 
Beleidsdekkingsgraad november 114,6%
De beleidsdekkingsgraad is sinds oktober weer gestegen en komt per eind november 2017 uit op 114,6%.

De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de laatste 12 maandelijkse nominale dekkingsgraden. De maandelijkse nominale dekkingsgraad was eind november 117,4%. Dit is een daling ten opzichte van oktober (117,9%).

De beleidsdekkingsgraad is hoog genoeg voor gedeeltelijke indexatie (zie het bericht bovenaan deze nieuwsbrief), maar moet nog wel stijgen om te voldoen aan wettelijke eisen. De overheid heeft een vereiste dekkingsgraad vastgesteld van 124,4%.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Uw pensioen in 2018
Ontvangt u al pensioen? Dan is de hoogte van uw pensioen in 2018 misschien anders dan in 2017.

Ten eerste wordt uw pensioen verhoogd door indexatie. Het bruto bedrag wordt daardoor hoger.
Ten tweede betaalt u misschien een ander bedrag aan belasting en premies dan u gewend was.

Het netto pensioen dat u op uw bankrekening ziet kan hierdoor anders zijn dan in 2017. U ontvangt in januari uw nieuwe pensioenspecificatie, waarop u kunt zien wat er veranderd is.

Betaaldata
In 2018 ontvangt u uw pensioenuitkering elke 27ste van de maand op uw bankrekening. Valt de 27ste in het weekend of op een feestdag? Dan ontvangt u uw pensioenuitkering een dag daarvoor.
 
Leg uw e-mailadres vast in MijnKLMPensioen
Sinds dit jaar ontvangt u bepaalde post van het pensioenfonds, zoals uw pensioenspecificatie, alleen nog digitaal. Tenzij u hebt aangegeven liever post in de brievenbus te willen ontvangen.

Als er digitale post klaarstaat in MijnKLMPensioen, dan krijgt u daar een e-mailnotificatie van. Daarvoor moet u wel uw e-mailadres vastleggen in MijnKLMPensioen.

Hebt u dat nog niet gedaan?
Log dan nu in op MijnKLMPensioen, dat kan met uw DigiD. Nadat u bent ingelogd vragen wij u om een e-mailadres vast te leggen. Daarna ontvangt u een verificatiemail waarmee u uw e-mailadres kunt bevestigen.
 
Facebook   Twitter
  Mijn KLM pensioen   Stuur door
 
Algemeen pensioenfonds KLM
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd vanuit een automatische mailbox. Uw reactie op deze nieuwsbrief wordt daarom niet gelezen. Heeft u vragen of opmerkingen? Kijk dan op www.klmgrondfonds.nl of neem contact met ons op, tel. (020) 426 62 10 of mail naar pensioenservice@klmgrondfonds.nl. We helpen u graag verder.