Indexatie en uw pensioen in 2017 | online lezen | afmelden
Algemeen pensioenfonds KLM
 
december 2016
 
Inhoud
Fijne feestdagen
Pensioenen worden niet verhoogd
Deeltijd voorafgaand aan pensioen
Jaarlijkse aanpassingen
Dekkingsgraad november 2016
Wat verandert er?
 
Fijne feestdagen
Het bestuur van uw pensioenfonds wenst u en uw dierbaren fijne feestdagen en een voorspoedig 2017 toe. Via deze NWSflits ontvangt u het laatste nieuws van 2016.
 
Indexatiebesluit bekend
Het bestuur heeft op 20 december 2016 het besluit genomen over de indexatie 2017. Sinds 2015 zijn de regels voor indexatie strenger geworden. Volgens wettelijke regels moet het pensioenfonds 'Toekomstbestendig indexeren' (TBI). Zo mag je pas gedeeltelijk indexeren als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110% en pas volledig indexeren bij een beleidsdekkingsgraad van circa 124%. De beleidsdekkingsgraad eind november 2016 is 103,5%. Op basis van deze uitgangspunten is er geen ruimte voor indexatie in 2017.
Facebook Twitter GooglePlus
 
Deeltijd voorafgaand aan pensioen
In het kader van het Levensfase Bewust Personeelsbeleid is in de Grond cao van 2016 afgesproken dat medewerkers de mogelijkheid hebben om voorafgaand aan hun pensionering minder te gaan werken, waarbij de pensioenopbouw en de pensioenpremie gelijk blijft. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Meer informatie en veelgestelde vragen vindt u op MyKLM en in de KLM nieuwsapp.

De pensioenplanner is (nog) niet aangepast aan deze nieuwe regelingen. Maakt u gebruik van een van de regelingen dan ziet u in de planner uw 'oude' salaris en uw 'oude' parttime percentage.
 
Tarieven voor keuzemogelijkheden en afkoop wijzigen licht
Uw pensioenregeling biedt diverse keuzemogelijkheden, zoals eerder of later met pensioen gaan en ouderdomspensioen ruilen voor meer partnerpensioen. Voor het berekenen van elke keuze – anders dan de standaardkeuze uit het reglement – gebruikt het pensioenfonds tarieven die gebaseerd zijn op onder meer rentestand en levensverwachting. Per 1 juli 2017 wijzigen de tarieven licht. Ook de tarieven voor afkoop van kleine pensioenen worden aangepast. Dit gaat in per 1 januari 2017.

Facebook Twitter GooglePlus
 
Dekkingsgraad november 2016
De nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,1% in oktober 2016 naar 106,8% in november. Ondanks deze positieve ontwikkeling is de beleidsdekkingsgraad per 30 november 2016 gedaald naar 103,5% in november. Dit komt omdat de beleidsdekkingsgraad het gemiddelde is van de laatste 12 maandelijkse nominale dekkingsgraden. 

De dekkingsgraad laat zien of het fonds voldoende geld (vermogen) heeft om alle tot nu toe opgebouwde pensioenen nu en in de toekomst (verplichtingen) uit te betalen. De dekkingsgraad is op dit moment 103,5%. Dat betekent dat we voor iedere € 100,- aan verplichtingen
€ 103,50 vermogen beschikbaar hebben.
Facebook Twitter GooglePlus
 
Uw pensioen in 2017

Pensioenspecificatie 2017 en jaaropgave 2016

Eind januari ontvangen alle gepensioneerden hun pensioenspecificatie en hun fiscale jaaropgave. In de pensioenspecificatie vindt u de pensioenbedragen die gelden voor 2017, de fiscale jaaropgave kunt u gebruiken bij uw belastingaangifte.

Uw pensioenuitkering kan wijzigen

De hoogte van uw uitkering in 2017 kan wijzigen door veranderingen in de belastingtarieven. Welke belastingtarieven voor u gelden is afhankelijk van uw leeftijd en inkomen. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de belastingtarieven.

Wanneer ontvangt u uw pensioen in 2017?

In 2017 ontvangt u uw pensioenuitkering elke 27ste van de maand op uw bankrekening. Valt de 27ste in het weekend? Dan ontvangt u uw pensioenuitkering op de vrijdag vóór dat weekend. Behalve in de maand december. Dan ontvangt u uw pensioenuitkering op de 21ste van de maand.

Facebook Twitter GooglePlus
 
Facebook   Twitter
  Mijn KLM pensioen   Stuur door
 
Algemeen pensioenfonds KLM
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd vanuit een automatische mailbox. Uw reactie op deze nieuwsbrief wordt daarom niet gelezen. Heeft u vragen of opmerkingen? Kijk dan op www.klmgrondfonds.nl of neem contact met ons op, tel. (020) 426 62 10 of mail naar pensioenservice@klmgrondfonds.nl. We helpen u graag verder.