Hoe staat uw fonds er financieel voor? | online lezen | afmelden
Algemeen pensioenfonds KLM
 
oktober 2016
 
Inhoud
Kwartaalbericht Q3 2016
DBC-regeling verlengd
Maak Nederland pensioenbewust
Wat betekent dat?
 
Volg ons op Facebook en Twitter
Facebook   Twitter
 
Kwartaalbericht 3e kwartaal 2016
In het kwartaalbericht over het derde kwartaal van 2016 leest u hoe het pensioenfonds er financieel voor staat. Ook gaan we dieper in op de financiële markten. Wat gebeurde daar en welke invloed heeft dat gehad op het pensioenfonds?

Het fonds heeft het derde kwartaal afgesloten met een beleidsdekkingsgraad van 104,1%. De dekkingsgraad ligt hiermee onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 123,4 %. Het fonds verkeert in een tekortsituatie en moet vóór 1 april 2017 een geactualiseerd herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank.

  • De beleidsdekkingsgraad ultimo september is 104,1%.
  • Beleggingsrendement in het derde kwartaal is 3,1%.
  • Het belegd vermogen is gestegen van € 7,89 miljard tot  € 8,13 miljard.
  • Er is sprake van een tekort aan het einde van het derde kwartaal.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Deelnemersbijdragecompensatieregeling verlengd
De deelnemersbijdragecompensatie (DBC) die in 2015 in het leven is geroepen wordt in 2016 voortgezet. Dit is besloten door de arbeidsvoorwaardelijke partijen en opgenomen in de onlangs afgesloten cao. De DBC is ingevoerd om de terugval in de pensioenopbouw deels te compenseren. De DBC zorgt ervoor dat u meer pensioen kunt opbouwen.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Pensioen3daagse 2016
Op 1, 2 en 3 november is het weer landelijke Pensioen3daagse. Ook voor u een mooi moment om uw pensioen te checken. Bekijk bijvoorbeeld de pensioenplanner via klmgrondfonds.nl, zodat u kunt zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd of om bepaalde keuzes door te rekenen.

Maar ook op de website wijzeringeldzaken.nl/pensioen3daagse vindt u allerlei handige tools. Check bijvoorbeeld uw eigen pensioensituatie in een paar minuten en ontvang persoonlijke tips en aanbevelingen. Wilt u weten hoeveel pensioen u in de toekomst eigenlijk nodig hebt? Raadpleeg dan de Pensioen Schijf van Vijf en bereken meteen uw AOW-leeftijd via de speciale calculator.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Actief of passief beleggen
De laatste tijd krijgen we weleens vragen over of het fonds actief of passief belegt. Het antwoord daarop is: beide. Passief of actief beleggen zegt iets over de manier waarop een pensioenfonds belegt. 

Over het algemeen wordt onder passief beleggen verstaan: het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een bepaalde index, voor aandelen bijvoorbeeld de AEX-index. Het is passief omdat de vermogensbeheerder dan zelf geen fondsen selecteert, maar de samenstelling van de index nabootst. Bij actief beleggen selecteert de vermogensbeheerder bepaalde fondsen met als doel een beter rendement te behalen dan de index. 
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Algemeen pensioenfonds KLM
Stuur door naar een vriend
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd vanuit een automatische mailbox. Uw reactie op deze nieuwsbrief wordt daarom niet gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen? Kijk dan op www.klmgrondfonds.nl of neem contact met ons op via  (020) 426 62 10 of mail naar pensioenservice@klmgrondfonds.nl. We helpen u graag verder.