Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
Oktober 2015
Kwartaalbericht
Verkiezingen
Pensioen in Zicht-dag
Netto Pensioenregeling
Focus
Cijfers over het derde kwartaal
Nieuwe bestuursleden
Goed voorbereid uw pensioen tegemoet
Aanvullend vrijwillig pensioen
Begin november op de mat

 

Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend

Cijfers over het 3e kwartaal 
Het kwartaalbericht over het 3e kwartaal van 2015 is beschikbaar. De nominale dekkingsgraad eind september is fors gedaald ten opzichte van eind juni. Dit komt door verschillende financiële marktontwikkelingen, zoals zorgen over de Chinese economie en de aanpassing van de UFR in juli. Ook het vermogen daalde in het derde kwartaal door een negatief beleggingsrendement. 

  • De maandelijkse nominale dekkingsgraad ultimo september is gedaald ten opzicht van eind juni;
  • De beleidsdekkingsgraad is gedaald van 115,2% naar 112,8%;
  • Het beleggingsrendement is -3,8% in het derde kwartaal. Vastgoed behaalde als enige beleggingscategorie een positief rendement;
  • Het beleggingsresultaat over de eerste drie kwartalen is -1,0%;
  • Het belegd vermogen is gedaald van € 7,51 tot € 7,26 miljard;
  • De pensioenverplichtingen zijn gestegen van € 6,42 tot € 6,79 miljard.

Op basis van de huidige beleidsdekkingsgraad is indexatie per einde van dit jaar nagenoeg uitgesloten. Dit besluit wordt namelijk genomen aan de hand van de beleidsdekkingsgraad van eind november. Omdat de beleidsdekkingsgraad is gebaseerd op het gemiddelde van de laatste 12 maandelijkse nominale dekkingsgraden, verwacht het pensioenfonds niet te kunnen indexeren. Voor actieve deelnemers is bovendien de algemene KLM loonronde bepalend. Gezien er tot en met 1 januari 2016 geen loonronde is zullen de pensioenaanspraken ook niet worden geïndexeerd, ongeacht de hoogte van de dekkingsgraad.
> Lees meer over de financiele positie van het fonds
terug naar boven
Verkiezing voor nieuwe bestuursleden 
Op 31 december 2015 eindigt de bestuurstermijn voor zes bestuursleden van het huidige bestuur van Algemeen Pensioenfonds KLM. Eerder is besloten het aantal bestuurszetels terug te brengen van twaalf naar tien. Daardoor ontstaan er per 1 januari 2016 vier bestuursvacatures, waarvoor actieve deelnemers en pensioengerechtigden zich kandidaat kunnen stellen.

> Lees meer over de verkiezing van nieuwe bestuursleden. 

terug naar boven
Goed voorbereid uw pensioen tegemoet
In november houdt het pensioenfonds maar liefst vier Pensioen In Zicht-dagen voor aanstaande gepensioneerden. Zij krijgen een gevarieerd programma voorgeschoteld met alle informatie rondom pensionering. Sinds vorig jaar is aan de Pensioen In Zicht-dag ook een spreekuur gekoppeld voor individuele vragen. Voor de Pensioen In Zicht-dagen worden deelnemers uitgenodigd die over ongeveer een jaar met pensioen gaan of zouden willen gaan.

Hebt u vragen over de Pensioen In Zicht-dagen? Stuur dan een e-mail of lees meer over de Pensioen in Zicht-dagen.

terug naar boven
Aanvullend vrijwillig pensioen voor inkomens boven de € 100.000,-

Uw pensioenregeling is per 1 januari 2015 aangepast. Dit komt door wettelijke wijzigingen. Het opbouwpercentage is verlaagd, waardoor u minder pensioen kunt opbouwen in de basispensioenregeling van het pensioenfonds.

Daarom is op verzoek van het arbeidsvoorwaardelijk overleg een vrijwillige netto pensioenregeling ontwikkeld voor deelnemers met een pensioengevend loon van meer dan € 100.000,- (niveau 2015). Door wetswijzigingen van begin 2015 is het namelijk niet meer mogelijk om boven dit bedrag belastingvrij pensioen op te bouwen. Met de netto pensioenregeling van het pensioenfonds kunnen deelnemers toch pensioen opbouwen over inkomen boven € 100.000,-.

Lees meer over de netto pensioenregeling
terug naar boven

Focus november binnenkort op uw mat 
Begin november verschijnt de nieuwste Focus. In deze editie onder andere een verslag van de UPO-stands bij hangaar 11 en 14, een update van de toekomst van uw pensioenregeling en een aantal antwoorden op veelgestelde vragen aan Pensioenservice. Ook vertelt collega Frans van der Voort van der Kleij over de voorbereidingen op zijn pensionering. 
Lees hier alvast een voorproefje van het interview met Frans
terug naar boven