Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
Augustus 2015
Financiële situatie
Verantwoord beleggen
Pensioen 2016
Herstelplan
Focus 
Hoe staat het er financieel voor?
Investeren in een goede toekomst
Tussenstap pensioenregeling
Herstelplan ingediend bij DNB
Nieuwste Focus al gelezen?

 

Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend
Hoe staat het er financieel voor? 
De beleidsdekkingsgraad van het Algemeen Pensioenfonds KLM is gedaald van 115,2% in juni naar 114,6% in juli. De beleidsdekkingsgraad laat de verhouding zien tussen de bezittingen en de verplichtingen van het fonds.

Vanaf 15 juli 2015 hanteert De Nederlandsche Bank (DNB) een andere manier om de Ultimate Forward Rate (UFR) voor pensioenfondsen vast te stellen.
De aangepaste UFR leidt tot een realistischer rekenrente. Deze rente wordt gebruikt om de verplichtingen van het pensioenfonds te berekenen. Door de aangepaste UFR is de maandelijkse nominale dekkingsgraad in juli 2015 met 2,5%-punt extra gedaald. Het effect van deze daling op de beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van de laatste twaalf maandelijkse dekkingsgraden) is 0,2%-punt. 

Lees meer over de financiële positie van het fonds.




terug naar boven

Investeren in een goede toekomst 
De primaire doelstelling van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM is om een goed en toekomstbestendig pensioen te verzorgen voor de deelnemers. Deze doelstelling gaat hand in hand met de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het fonds als institutioneel belegger belangrijk vindt. Vorig jaar heeft het pensioenfonds de eerste stap gezet om in het beleggingsbeleid rekening te gaan houden met onder andere energieverbruik, klimaat, gezondheid en veiligheid van een onderneming waarin wordt belegd. Dit wordt ook wel aangeduid met de term ESG: Environment, Social, Governance. 
Lees meer over verantwoord beleggen
terug naar boven
Tussenstap pensioenregeling
Vanaf begin dit jaar gelden er nieuwe wettelijke spelregels voor de financiering van pensioenfondsen, het zogenoemde nieuwe Financiële Toetsingskader(nFTK).

KLM en de bonden bepalen hoe er aan deze spelregels vorm wordt gegeven. Per 1 juli 2015 zijn de eerste tussenstappen gemaakt.

Lees meer over deze tussenstappen

Vóór 1 oktober moeten besluiten over de risicohouding van het fonds en de haalbaarheidstoets worden genomen (tweede fase van nFTK).

Al deze wijzigingen kunnen worden gezien als een tussenstap op weg naar een toekomstbestendige pensioenregeling. KLM en de bonden gaan hierover nog verder in overleg. Onderwerp van gesprek is met name de financiering van de regeling en de verdeling van de risico's.

terug naar boven
Herstelplan ingediend bij DNB

Het Algemeen Pensioenfonds KLM heeft eind juni 2015 een herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank. Pensioenfondsen moeten sinds 2015 extra reserves aanhouden die als buffer dienen in slechte tijden. Door deze nieuwe regels is het oude herstelplan komen te vervallen en heeft het fonds heeft een nieuw herstelplan ingediend.

In het herstelplan staat omschreven hoe het pensioenfonds de financiële situatie kan herstellen.

Kijk voor meer informatie over het herstelplan op onze website. 

terug naar boven

Nieuwste Focus al gelezen? 
Vorige  week viel de nieuwste Focus bij u op de mat. Deze keer gaan we in op de nieuwe spelregels voor pensioenfondsen en welke afspraken hierover zijn gemaakt. Daarnaast krijgt u in de nieuwe Focus een uitgebreide samenvatting van het jaarverslag 2014.

Ook komt collega Stefan ten Haaf aan het woord over welke rol pensioen heeft in zijn financiële planning. Zijn tip: 'Gebruik het Uniform Pensioenoverzicht!'. 

> Lees hier de nieuwste Focus
terug naar boven