Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
Juni 2015
Financiele positie
Nieuws over de NAP
Life event
Cabine Pensioenplein 2015
Pensioenthermometer 

Pensioen Informatie Team
Beleidsdekkingsgraad eind mei 2015
Mogelijk overlijdensrisicoverzekering in NAP
Goed voorbereid met pensioen
Welk onderwerp heeft uw aandacht?
Hoeveel collega’s bezochten de pensioenplanner?
Meld u aan voor PIT16!
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend
Dekkingsgraad eind mei
De beleidsdekkingsgraad van het KLM-Cabinefonds bedraagt per eind mei 2015 115,0%.

De dekkingsgraad van een pensioenfonds geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen van het pensioenfonds. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 maandelijkse nominale dekkingsgraden.

Op de website van het pensioenfonds vindt u zowel de maandelijkse beleidsdekkingsgraad als de maandelijkse nominale dekkingsgraad. Klik hier voor een overzicht met het verloop van de dekkingsgraden. 
terug naar boven
mogelijk 
overlijdensrisicoverzekering in NAP 





Ongeveer 80% van alle collega's heeft in april 2015 besloten om hun deelname aan de NAP voort te zetten. De NAP biedt de mogelijkheid om via het eigen pensioenfonds extra pensioen bij te sparen. Bijvoorbeeld om de periode tussen pensionering bij KLM en het ontvangen van AOW te overbruggen. 

Door arbeidsvoorwaardelijke partijen (KLM en de bonden) wordt gesproken over de toekomst van de NAP. Een belangrijke ontwikkeling in die gesprekken is dat KLM en de bonden positief staan tegenover het toevoegen van een overlijdensrisicoverzekering aan de NAP. Het pensioenfonds is gevraagd de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. 

Een peiling van Pensioenthermometer eerder dit jaar, liet zien dat het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering in de NAP als nadeel wordt ervaren. Deelnemers ontvangen in juni een persoonlijke brief over deze nieuwe ontwikkeling aan de arbeidsvoorwaardelijke tafel. 

terug naar boven
bijna met pensioen? Zo bereidt u zich goed voor


Denkt u erover na om binnenkort met pensioen te gaan? Wij helpen u graag met een goede voorbereiding op deze nieuwe levensfase en geven u de volgende tips. 
  • Als u bijna met pensioen gaat, staat u voor een aantal keuzes. Op de website van het pensioenfonds, bij het life event 'bijna met pensioen', vindt u uitgebreide informatie over deze keuzemogelijkheden.
  • Bezoek de pensioenplanner in MijnKLMPensioen en speel met de keuzemogelijkkheden rondom pensionering. U ziet direct wat voor impact uw keuzes hebben op de hoogte van uw pensioen. 
  • Bezoek een Pensioen in Zichtdag (PIZ-dag). De dag is bedoeld voor collega's die binnen ongeveer één jaar met pensioen gaan. Houd de website van het pensioenfonds in de gaten voor de data van PIZ-dagen. U kunt zich via deze link aanmelden voor een Pensioen Inzichtdag. 
terug naar boven
welk onderwerp heeft uw aandacht?
Op 16,17 of 18 september 2015 bent u van 
10.00-14.00 uur van harte welkom op Cabine Pensioenplein 2015, het jaarlijkse deelnemersevent van uw pensioenfonds. Tijdens dit event komt u meer te weten over pensioen en kunt u zich in een specifiek pensioenonderwerp naar keuze verdiepen. 

We bieden dit jaar break- out sessies (verdiepingssessies) aan over vijf verschillende pensioenonderwerpen. U mag meebepalen wat de onderwerpen van de sessies worden. Op de website van het pensioenfonds kunt u stemmen op de pensioenonderwerpen waar uw voorkeur naar uitgaat. De onderwerpen met de meeste stemmen worden op Cabine Pensioenplein 2015 aangeboden. Klik hier om direct uw stem uit te brengen. 
terug naar boven
hoeveel collega's bezochten  de pensioenplanner?


De pensioenplanner in MijnKLMPensioen is een handige rekentool waarmee u uw persoonlijke pensioensituatie kunt bekijken. Zo kunt u zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd, welk pensioen u later kunt verwachten en welk pensioen uw nabestaanden ontvangen als u komt te overlijden. 

Ook uw opgebouwde NAP en de afkoopwaarde van uw NAP aanspraken staan in de pensioenplanner. Door de grote belangstelling voor de NAP, bezochten dit voorjaar een record aantal collega's de pensioenplanner. 

In het voorjaar van 2014 (januari t/m april) bezochten 424 collega's de pensioenplanner. Weet u hoeveel collega's de pensioenplanner in het voorjaar van 2015 bezochten? Stem op de poll op de website van het pensioenfonds. Klik in de poll op 'toon uitslag' als u wilt weten hoeveel collega's dit voorjaar de pensioenplanner bezochten. 
terug naar boven
PIT15 van start. geef u op voor pit16!
In mei 2015 is PIT15 van start gegaan. Klik hier om te zien welke collega’s er in PIT15 zitten en welke collega's allemaal PIT-er zijn. 

Wilt u met een PIT-er in contact komen? PIT-ers zijn ook lid van de besloten Facebookgroep Cabine Pensioenplein. Via die groep kunt u in contact komen met een PIT-er.

Wilt u zelf PIT-er worden? Meld u dan aan voor de opleidingsdagen van PIT16. Deze vinden plaats op 29 en 30 oktober 2015. Aanmelden kan via dit formulier.
terug naar boven