Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
December 2014
Indexatiebesluit 2015
Pensioen in 2015
Wijzigingen NAP 
AOW-dossier 
U ontvangt pensioen
Financiële positie 
Pensioen Informatie Team
Pensioen(aanspraken) wel/niet verhoogd
Wat gaat er veranderen per 1 januari
Veelgestelde vragen over de NAP

Verdere verhoging AOW-leeftijd per 1 januari
Wijzigingen in belastingtarieven 
Dekkingsgraad eind november
PIT14 van start
 
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend


De tijd van gezellige kerstborrels is aangebroken en ook het einde van het jaar is alweer in zicht.
Het bestuur van uw pensioenfonds wenst u en uw dierbaren fijne feestdagen en een voorspoedig 2015 toe. Via deze kersteditie van NWSflits ontvangt u het laatste nieuws van uw pensioenfonds van 2014. Zodat u helemaal up to date het nieuwe jaar kunt beginnen.
 
Kent u (oud-) collega's die zich nog niet hebben aangemeld voor de NWSflits? Stuur deze nieuwsbrief dan door. Als u zich wilt aanmelden voor de NWSflits klikt u hier
terug naar boven
Indexatiebesluit 2015
De pensioenen voor actieve deelnemers worden geïndexeerd met de loonronde. De aanspraken van actieve deelnemers worden per 1 januari 2015 niet verhoogd omdat er per 1 januari 2015 geen algemene loonronde bij KLM is. Wel is er ruimte in de zogenoemde Toeslagreserve en kan er een additionele (inhaal)indexatie worden verleend van 0,11%. 
 
Voor gepensioneerden geldt dat de pensioenuitkeringen worden geïndexeerd met de prijsindex. Op basis van de hoogte van de reële dekkingsgraad over de periode juni-november 2014 worden de pensioenuitkeringen per 1 januari 2015 in principe met 0,68% verhoogd. Voorwaarde is een voldoende hoge nominale dekkingsgraad op 31 december 2014. Gepensioneerden worden hierover begin januari geïnformeerd.

Lees hier meer over het indexatiebeleid van uw pensioenfonds. 


terug naar boven
Pensioenen in 2015
De pensioenen in Nederland worden versoberd. De overheid neemt deze maatregelen om het Nederlandse pensioenstelt toekomstbestendig te laten zijn. Deze maatregelen zijn ook van invloed op uw KLM-pensioen. Zo worden de opbouwpercentages verder verlaagd, waardoor u minder pensioen kunt opbouwen. Om deze versobering deels te compenseren komt er een deelnemersbijdrage compensatieregeling. 

Wilt u meer weten over de veranderingen per 2015 lees dan verder op onze
 website.  
terug naar boven
Wijzigingen in de NAP






Door overheidsmaatregelen wordt deelname aan de Netto Aanvullende Pensioenregeling (NAP) per 1 januari 2015 vrijwillig. Dit betekent dat u verschillende dingen met de NAP kunt doen. 

  1. U kunt op dezelfde wijze doorgaan met de NAP. 
  2. U kunt stoppen met betalen van premie voor de NAP (beëindiging van uw deelname). U bouwt dan geen extra NAP meer op, maar het opgebouwde bedrag laat u wel bij het pensioenfonds staan.
  3. Ook kunt u ervoor kiezen uw deelname te beëindigen en de NAP direct in één keer uit laten keren. Dit noemen wij afkopen. 

Het arbeidsvoorwaardelijk overleg bekijkt op een later moment nog op welke voorwaarden de NAP kan worden voortgezet. Deze informatie kan van belang zijn voor het maken van een goede keuze. In het eerste kwartaal van 2015 ontvangt u hierover meer informatie.

 
Klik hier voor veelgestelde vragen over de NAP. 
terug naar boven
Verdere verhoging AOW-leeftijd
Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd van 65 naar 67 jaar. Vanaf 2013 wordt de AOW-leeftijd jaarlijks met één maand verhoogd; vanaf 2016 jaarlijks met twee maanden en vanaf 2019 jaarlijks met drie maanden. Dus bereikt u in 2015 de AOW-gerechtigde leeftijd, dan ontvangt u uw AOW-uitkering drie maanden na uw 65verjaardag. Meer informatie over de verhoging van de AOW-leeftijd vindt u in het AOW-dossier op de website van het fonds. Voor algemene informatie kunt u ook terecht op de website van de Sociale Verzekeringsbank www.svb.nl
terug naar boven
Wijzigingen in de belastingtarieven
Ook de belastingtarieven veranderen elk jaar. Aan de hand van deze tarieven berekent het pensioenfonds de bedragen die op uw pensioenuitkering worden ingehouden. Welke belastingtarieven voor u gelden is afhankelijk van uw leeftijd en inkomen. Veranderingen in de belastingtarieven kunnen van invloed zijn op uw netto pensioenuitkering. Meer informatie over dit onderwerp kunt u ook vinden op www.belastingdienst.nl.
terug naar boven
dekkingsgraad eind november
Per eind november 2014 bedraagt de nominale dekkingsgraad van het pensioenfonds117,8%.
De reële dekkingsgraad bedraagt 80,2%.
De dekkingsgraad is de verhouding tussen de waarde van de bezittingen van het pensioenfonds en de pensioenverplichtingen die het fonds heeft. In de reële dekkingsgraad is de verwachte inflatie meegenomen.

 
Het verloop van de dekkingsgraad kunt u volgen via de website van het pensioenfonds.
Begin januari vindt u op daar ook de stand van de dekkingsgraad per eind december 2014.
Deze stand is mede bepalend voor het al dan niet indexeren van de pensioenuitkeringen in januari 2015. Ook is de reële dekkingsgraad over de periode juni t/m november 2014 van belang.  
terug naar boven
Nieuw PIT team van start
Op 18 en 19 november 2014 is een nieuw PIT team opgeleid. Namens het bestuur van het pensioenfonds heten wij PIT14 van harte welkom en wensen wij hen veel succes met de uitvoering van hun activiteiten. Bekijk de deelnemers van PIT14 op de website van het pensioenfonds of stuur ze een pensioenvraag via Cabine Pensioenplein
 
terug naar boven