Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
Oktober 2014
Kwartaalbericht
Pensioenen in 2015
UPO 2014

Daling van de dekkingsgraad
Behandeling nieuwe pensioenregels Tweede Kamer
Meer dan 15.000 UPO's verstuurd!
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend
Daling van de dekkingsgraad 

Het rendement over het afgelopen kwartaal was 1,8%, voor de eerste negen maanden van 2014 9,9%. Ondanks deze goede performance en positieve ontwikkeling van het totale vermogen zit het fonds per einde derde kwartaal in een reservetekort. Dit wordt met name veroorzaakt door de sterk dalende rente. Hierdoor is de nominale dekkingsgraad gedaald van 123,1% naar 117,0%. 

  • Beleggingsrendement is 1,8%, Obligaties stegen het sterkst in waarde, aandelen rendeerden ook positief, daarentegen behaalde vastgoed een negatief rendement.
  • Het belegd vermogen is gestegen tot 7,07 miljard euro.
  • De pensioenverplichtingen zijn gestegen tot 6,04 miljard euro.
  • Het beleggingsrendement over de eerste drie kwartalen is 9,9%.

Lees meer over de financiële positie van het fonds in het kwartaalbericht over het derde kwartaal van 2014.
terug naar boven

behandeling nieuwe pensioenregels tweede kamer
Tijdens het overleg afgelopen maandag tussen kabinet en Tweede Kamer over het wetsvoorstel nieuw financieel toetsingskader (FTK) bleek dat de meeste partijen het eens zijn over de strengere spelregels voor pensioenfondsen. Met deze regels wordt het voor pensioenfondsen moeilijker om te indexeren.
 
Staatssecretaris Klijnsma heeft wel toegezegd dat het wetsvoorstel op een aantal punten wat versoepeld zal worden. Daarmee is zij gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de kritiek van binnen en buiten het parlement. De KLM-fondsen hebben vorige week nog in een brief aan de Tweede Kamer dringend opgeroepen om de eisen niet te ver op te schroeven.  

terug naar boven
meer dan 15.000 UPO's verstuurd!

Eind september ontvingen u en uw collega's het Uniform Pensioenoverzicht. In totaal heeft het pensioenfonds er aan actieve deelnemers meer dan 15.000 verstuurd! Gepensioneerden ontvingen hun pensioenoverzicht al in april.

Onze afdeling Pensioenservice heeft ongeveer 80 telefoontjes ontvangen van collega's met vragen over het UPO. Zo waren er een aantal collega's die wilde weten waarom ze hun waardeoverdracht niet als apart bedrag op het UPO konden terugvinden. Dat komt omdat de waardeoverdracht al is opgenomen in het totaal bedrag van het opgebouwde pensioen. 

Informatie over een waardeoverdracht kunt u terugvinden in de Pensioenplanner onder 'Mijn gegevens'. 

terug naar boven
Zijn uw (ex-)collega’s al abonnee?

Steeds meer deelnemers en pensioengerechtigden zijn op de hoogte van het bestaan van de NWSflits. Kent u mensen die zich nog niet hebben aangemeld voor de NWSflits? Stuur deze nieuwsbrief dan door.

Als u zich wilt aanmelden voor de NWSflits klikt u hier.  

terug naar boven