Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
Juli 2014
Kwartaalbericht
Beleggen
Ontwikkelingen Pensioen
UPO
Onderzoek
Verantwoording
Wisseling van de wacht
Focus
NWSflits
Wederom lichte stijging dekkingsgraad
UNPRI Maatschappelijk Verantwoord Beleggen
Aangepaste financiële regels voor pensioenfondsen
Uw UPO alleen nog digitaal?
Uw mening telt!
Afscheid DR en welkom nieuw VO
Wisselingen binnen het bestuur
De Focus augustus
Zijn uw (ex-)collega's al abonnee?

 

Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend
Wederom lichte stijging van de dekkingsgraad
Het kwartaalbericht over het 2de kwartaal van 2014 is beschikbaar. U leest hier meer over de resultaten van het pensioenfonds en de beweging op de financiële markten. Het fonds heeft het tweede kwartaal afgesloten met een dekkingsgraad van 123,1%. De dekkingsgraad ligt hiermee boven de wettelijk vereist dekkingsgraad van 119,7%.

  • Beleggingsrendement is 4,7%, beursgenoteerd vastgoed steeg het sterkst in waarde, maar ook aandelen en obligaties rendeerden positief.
  • Het belegd vermogen is gestegen tot € 6,94 miljard.
  • De pensioenverplichtingen zijn gestegen tot € 5,63 miljard.
  • Het beleggingsrendement tot en met het tweede kwartaal is 8,0%.

> Lees meer over de financiele positie van het pensioenfonds in het kwartaalbericht. 

terug naar boven

UNPRI Maatschappelijk verantwoord beleggen
Een internationaal sterk groeiende groep pensioenfondsen en vermogensbeheerders heeft aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Ook het bestuur van het Algemeen Pensioenfonds KLM ziet het grote belang van duurzaam beleggen in. Om die reden ondertekenden vicevoorzitter Gerard Lagendaal en bestuurslid Paul Jansen op 18 juni het document waarin het fonds aangeeft zich te houden aan de United Nations Principles for Responsible Investing (UNPRI).
 
> Lees meer over de UNPRI
terug naar boven
aangepaste spelregels voor pensioenfondsen

Op woensdag 25 juni 2014 heeft het kabinet het wetsvoorstel ‘wet aanpassing FTK’ naar de Tweede kamer gestuurd. Het nieuwe Financieel Toetsingskader schetst financiële spelregels voor pensioenfondsen. Dit moet er voor zorgen dat pensioenen beter toekomstbestendig en crisisbestendig worden. De nieuwe regels betekenen veel voor pensioenfondsen. Er worden hogere financiële buffers geëist en ook wat betreft indexatie komen er andere eisen.
> Lees meer over de aanpassing van de spelregels
terug naar boven
Uw upo alleen nog digitaal


Alle actieve deelnemers kunnen ervoor kiezen om het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) alleen nog digitaal ontvangen en niet meer als papieren versie per post. U kunt dat aangeven via uw account op MijnKLMPensioen op klmgrondfonds.nl. U ontvangt dan een e-mail zodra uw UPO klaar staat in uw Mijn-omgeving. Bent u uw wachtwoord van MijnKLMPensioen vergeten? Dan kunt u bij het inloggen een nieuw wachtwoord aanvragen. U kunt het UPO in september verwachten. Vragen over het UPO kunt u ook persoonlijk aan ons stellen. In oktober en november komt het pensioenfonds naar Passage en het Hoofdkantoor. Exacte locaties worden nog bekend gemaakt.
  
We zijn ook bezig om pensioengerechtigden toegang te geven tot MijnKLMPensioen en het digitale UPO. We verwachten dit in september mogelijk te kunnen maken. U ontvangt hierover nog persoonlijk bericht. Alle pensioengerechtigden hebben het UPO 2014 al in april ontvangen.

terug naar boven

Uw mening telt!
Uw mening is belangrijk. Daarom houdt het pensioenfonds in augustus een onderzoek onder deelnemers aan het pensioenfonds. Wij willen graag weten hoe tevreden u bent over onze dienstverlening en informatievoorziening. Met deze informatie kunnen wij onze dienstverlening blijven verbeteren. In 2012 hebben wij een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wordt gehouden op basis van een steekproef. Als u in de steekproef zit, ontvangt u vanzelf bericht over het onderzoek. 
 

terug naar boven
Afscheid deelnemersraad (DR) en welkom nieuw verantwoordingsorgaan (VO)

Door een verandering in de wetgeving wordt de deelnemersraad per 1 juli 2014 opgeheven. Vanaf dat moment is er een nieuw verantwoordingsorgaan. Een aantal bevoegdheden van de deelnemersraad gaan over naar het nieuwe verantwoordingsorgaan.

Het VO geeft een oordeel over het handelen van het bestuur het uitgevoerde beleid en over beleidskeuzes voor de toekomst. Het VO bestaat uit twaalf leden. Het bestuur bedankt de deelnemersraad hartelijk voor al hun werk en wenst het nieuwe verantwoordingsorgaan veel succes met het uitvoeren van hun taak.
> Lees hier wie er in het VO zitten
terug naar boven
Wisselingen binnen het bestuur

Per 1 juli is er een wijziging in de bestuurssamenstelling opgetreden. Aan de kant van de pensioengerechtigden heeft Pieter van Gent afscheid genomen van het bestuur. Henny Essenberg neemt de opengevallen positie in. De heer Essenberg was al bestuurslid, namens de
werknemers. Voor deze zetel is Hans de Roos voorgedragen. Het bestuur heet de heer de Roos van harte welkom en bedankt  de heer van Gent voor zijn jarenlange inzet voor het pensioenfonds.
 
Lees hier wie er in het bestuur zitten 

terug naar boven

focus augustus
Begin augustus valt de nieuwe Focus op de mat. In deze Focus aandacht voor het jaarverslag 2013, twee bestuursleden blikken in een interview terug en alvast vooruit.

Daarnaast een artikel over de toekomst van uw pensioen. Er zijn veel landelijke ontwikkelingen, wat betekenen die voor het pensioenfonds? Drie collega’s geven hun visie.

Maar ook kunt u lezen over de financiële situatie van het fonds,  het VPL-dossier en het UPO. 

 

terug naar boven
Zijn uw (ex-)collega’s al abonnee?

Steeds meer deelnemers en pensioengerechtigden zijn op de hoogte van het bestaan van de NWSflits. Al ruim 5.500 deelnemers, pensioengerechtigden en gewezen deelnemers zijn abonnee van de NWSflits. 

Kent u mensen die ook kort en bondig informatie willen ontvangen van hun pensioenfonds? Stuur deze nieuwsbrief dan door.

Als u zich wilt aanmelden voor de NWSflits klikt u hier.  

terug naar boven