Als deze mail niet goed wordt weergegeven, bekijk dan de online versie
Juli 2014
Duurzaam beleggen
Pensioen in 2015
Nieuwe spelregels
Pensioen Award
Hebt u al gestemd?
Financiele positie
Pensioenfonds ondertekent UNPRI
Eerste kamer akkoord versobering pensioen
Kabinet eens over regels pensioenen
Meest klantgerichte pensioenfonds
Welke workshops zijn favoriet
De dekkingsgraad eind juni
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief | Bekijk of wijzig uw gegevens | Stuur door naar een vriend
Duurzaam beleggen

Een internationaal sterk groeiende groep pensioenfondsen en vermogensbeheerders heeft aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Ook het bestuur van het Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel ziet het grote belang van duurzaam beleggen in.

Om die reden ondertekenden vicevoorzitter Rob Koster en bestuurslid Miriam Kartman op 18 juni 2014 het document waarin het fonds aangeeft zich te houden aan de United Nations Principles for Responsible Investing (UNPRI).

Lees meer hier over op onze website.
terug naar boven
Pensioen in 2015

Eind mei is ook een meerderheid van de Eerste Kamer akkoord gegaan met de verdere versobering van de pensioenen. Dit betekent dat de pensioenopbouw vanaf 2015 verder wordt verlaagd naar 1,875% in middelloonregelingen bij een pensioenleeftijd van 67 jaar (was 2,15%).

Voor de eindloonregeling wordt de pensioenopbouw verlaagd van 1,9% naar 1,657%. Ook wordt de ruimte waarbinnen werknemers belastingvrij voor hun pensioen kunnen sparen beperkt. Er kan alleen nog maar belasting vrij pensioen opgebouwd worden over een inkomen tot 100.000 euro.

De arbeidsvoorwaardelijke partijen gaan nu bekijken hoe de pensioenregeling moet worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. 


Lees meer over de versobering van pensioenen

terug naar boven
kabinet eens over FTK

Er komt een aanpassing Financieel Toetsingskader (FTK) voor pensioenfondsen. Dit kader schetst financiële spelregels voor pensioenfondsen. Dit moet er voor zorgen dat pensioenen toekomstbestendig en crisisbestendig worden. Ook worden de pensioenrisico’s evenwichtiger verdeeld over verschillende generaties.

Op woensdag 25 juni 2014 heeft het kabinet het wetsvoorstel ‘wet aanpassing FTK’ naar de Tweede kamer gestuurd. De nieuwe regels betekenen veel voor pensioenfondsen. Er worden hogere financiële buffers geëist en ook wat betreft indexatie komen er andere eisen. Wat de invloed van het aangepaste FTK voor uw pensioen betekent staat nog niet vast.

Wij houden u hierover op de hoogte via de NWSflits, Focus en onze website.

terug naar boven
uw pensioenfonds het meest klantgericht

Bij de uitreiking van de Pensioen Awards door het Financiële Dagblad en het pensioenvakblad IPNederland heeft het KLM Cabinefonds donderdag 19 juni de 1e plaats behaald in de categorie 'meest klantgerichte pensioenfonds'. Het Cabinefonds won vanwege de crossmediale benadering, onder andere met 'pensioenambassadeurs' op vluchten (PIT). Bestuurslid Paulette van den Berk nam de prijs in ontvangst. De 1e plaats werd gedeeld met het fonds PNO Media.

Eerder dit jaar won het pensioenfonds ook al de PBM communicatieprijs 2014 in de categorie ‘Beste in toepassing sociale media in 2014’.

Ben je ook al fan van het pensioenfonds? Like ons op Facebook.
terug naar boven
hebt u al gestemd?

Hebt u 12 september al in uw agenda gezet? Dan bent u namelijk van harte uitgenodigd voor het jaarlijkse pensioenevenement. Hier wordt u geïnformeerd over uw pensioen en het pensioenfonds.

Tijdens dit evenement bieden wij de mogelijkheid om in themaworkshops met uw persoonlijke pensioensituatie aan de slag te gaan. Welke thema’s dit zijn, bepalen de deelnemers zelf door hun stem uit te brengen. Inmiddels tekent zich al een duidelijke voorkeur af voor bepaalde workshops.

Nog niet gestemd? Stem dan snel via de poll op
Facebook of via onze website. De vier workshops met de meeste stemmen worden op dit evenement aangeboden.
terug naar boven
De dekkingsgraad eind juni
Eind juni 2014 bedraagt de nominale dekkingsgraad van het Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel 123,7%. De nominale dekkingsgraad is gebaseerd op de door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerde rentetermijnstructuur, afgeleid van een gemiddelde rente van de afgelopen drie maanden. Voor de rapportage aan DNB wordt deze nominale dekkingsgraad gehanteerd.



Lees meer over de financiële positie van het fonds
terug naar boven